Mileva Pavlović je superdama. Filozof dama. A pri tom i mama. Zgodna mama.

 

Da li je pomisao na sam čin porođaja izazivala strah kod vas?

Nisam se plašila porođaja. Porodila sam se u 32. godini i bila sam i psihički i fizički zrela za majčinstvo. Znala sam da porođaj boli, naravno. Kada razmišljam o stvarima za koje se borim, ne zamišljam da li će da bole. Moramo prevazići bol da bismo u nečemu uživali.

Jeste li išli na vežbe za porođaj?

Što se tiče vežbi za lakši porođaj, ja sam po tom pitanju potpuno demode. Nisam htela da se pripremam za nešto što nisam znala ni kako će da izgleda. U današnje vreme, nijedna trudnica ne može biti sigurna da će trudnoću izneti i kako će se uopšte poroditi.

Gde ste se porodili i jeste li bili zadovoljni tretmanom?

Porodila sam se u bolnici Narodni front. Bila sam zadovoljna tretmanom. Rado sam slušala priče porodilja iz sobe, jer smatram da je svako iskustvo korisno čuti kad ste u takvoj situaciji.

Sećate li se od koga ste, kad ste se porodili, dobili najlepši buket cveća?

Dobila sam mnogo lepih buketa. Od supruga sam dobila najveći. U tom trenutku, kad i jedna ruža stigne za vas, čini vam se da je stigao čitav svet. Svaki cvet koji je stigao bio je najlepši u tom trenutku.

Jeste li želeli dečaka ili devojčicu?

U mojoj porodici nema muške dece, tako da mi je bilo logično da ću roditi devojčicu.

Često se čuje da među supružnicima postoji dogovor ko će kojem detetu dati ime. Ko je u vašem slučaju birao ime?

Izbor imena bio je sladak dogovor. Ime Maša se dopalo i meni i suprugu.

Koliko ste se ugojili za vreme trudnoće i na koji način ste se oslobodili kilograma?

Ugojila sam se 10 kilograma nakon porođaja, i to dok sam dojila dete. Te kilograme sam polako skidala, ali sam držala i drastičnu dijetu.

Da li ste u trudnoći nosili stvari vašeg supruga ili ste se i tada trudili da budete ženstveni i moderni?

U trudnoći sam se oblačila zabavno. Sećam se jednog belog čipkanog kompleta koji sam stalno nosila.

Jeste li koristili epiduralnu anesteziju i koji je vaš stav o tome?

O epiduralnoj anesteziji mislim sve najbolje. Žena treba sebi da pomogne koliko može. Nažalost, ili na sreću, nisam iskoristila epiduralnu anesteziju. Moj porođaj je krenuo normalno, ali se završio carskim rezom, koji ne volim i uopšte ne razumem zašto žene misle da je carski rez lakši način za porođaj!

Da li se vaša beba često budila noću, ili ste imali sreću da spavate u njenim prvim mesecima?

Maša se stalno budila. Od prvog dana je spavala u svojoj sobi. Budila se tri puta u toku noći, i to prve tri godine. Bila je nemirna i nestašna. Dešavalo se da od umora noću udarim glavom u zid. Patetično je i lažno reći da je to tolika ljubav da vam nikada ne bude teško. Bilo mi je jako teško i svega dosta, ali sam bila uporna.

Postoji verovanje da ne treba kupovati ništa za dete pre njegovog rođenja? Da li ste se rukovodili time?

Ne volim da me situacija dočeka nespremnu, tako da sam bebinu sobu opremila pre porođaja. Sedela sam često u toj sobi i zamišljala svoje dete koje će uskoro spavati u tom krevetu.

Jeste li pobornik mišljenja da je plava boja za dečake, a ružičasta za devojčiče?

Ne podržavam stav da je roze isključivo za devojčice, a plava za dečake. Dete treba da nosi sve boje i dezene, i stare i nove stvari. Ne treba da bude „uštirkano”, da ne sme da pojede nešto sa poda. Mislim da je ta drama nepotrebna. Ovo je Srbija i ovde se misli da su muškarci spremniji za život, vredniji i bitniji. Moj otac ima dve ćerke i ne verujem da bi mu bilo bolje da ima sinove. Naš narod u polu deteta traži razlog za svoje lične neuspehe i nezadovoljstva. Ne znam zašto im niko nije rekao da tajna nije u tome, već u njima samima.

Koliko vam je muž pomogao oko deteta?

Muž mi nije pomogao oko deteta, ne zato što nije želeo, nego zato što ja to nisam tražila od njega. On se s Mašom igrao i provodio vreme s njom, ali ja sam ustajala noću, kupala je i radila sve ostalo što je bilo potrebno. Sve vreme sam pored sebe imala ženu koja mi je pomagala oko bebe i oko kuće i stvarno mi je mnogo značila.

Koji biste savet uputili ženama koje tek treba da rode dete?

Morate da radite na sebi. Neophodno je da mislite da možete da budete majka. Najpre treba dovoljno sazreti i shvatiti da sve što ste do sada radile treba staviti sa strane i posvetiti se novom biću, ali to nije nimalo lako. Treba da budete svesne da jedan period morate da posvetite samo detetu. Vaše telo, mozak, osećanja, pa i odnos s mužem, ništa više ne može biti isto. Apelujem na mlade majke da budu svesne da je za dete potrebna zrelost da bi ono moglo pravilno da se razvija.