Mišljenja sam da je najbolja metoda proučavanja ljudskog karaktera kroz tumačenje intimnog rublja njegovog nosioca. Niko tako slikovito, intenzivno i jako ne govori o čovekovom biću, ukusu i navikama od gaća, majica, grudnjaka i ogrtača.

Krenuću redom, fazno, po generacijama i po vekovima čiji sam savremenik, jer ne želim pametovati o onom čemu nisam prisustvovala, a često i kumovala. Dakle:

Teško ću zaboraviti svoju baku koja uvučena u suknene (tkane) suknje i duboke gaće od ručne pređe (žene su tkale platna ručno) šepureći se, hoda kroz dvorište okružena pilićima i kokama dozivajući  ih i hraneći ih. Njene šifonske gaće su svojom veličinom, uštirkanošću i grubošću odavale autoritet i smisao težačkom životu kakvog je vodila. Deda je, pak, imao dugačke, takodje ručno tkane šifonske, na učkur gaćetine, na pantljiku koja se vezivala u čvor i koja je odslikavala zaključane, teške karaktere ljudi sa sela koji su malo govorili ali zato mnogo radili.

Moja majka je već podilazila modernom dobu, pa želeći da parira gradskim damama, kupovala zašiljene, u kupu ukrojene grudnjake u kojima je izgledala groteksno jer je uvek imala koji kilogram viška. Ali, uprkos grudnjaku koji ju je stezao i nije joj dozvoljavao da diše, svoju figuru je doterivala  tada, a bogme i sada (Kim Kardašijan se kune u njih) steznicima i kombinezonima koji su joj lepo izravnali neravnine i činili je lepom i privlačnom gospođom sa seksi oblinama.

Otac, pak, je bio zgodan dasa sa donjim rubljem za koji se brinula moja ljubomorna majka, tako da je uvek nosio drugorazredne modele od pamuka kupljene na popustima, ispranih boja. Mama je, valjda, mislila da će tako oterati sve one faćkalice tuđih muževa. I taktika joj je bila dobra. Jer, svaka žena koja se kandiduje za ljubavnicu, sanja o besprekornom telu i vešu svog mužjaka. Moj otac bi na tom ispitu gaća padao, ali je verovatno igrao na kartu čistoće i trenutke nakon skidanja istih, ali, to je neka druga priča..

Moje odrastanje je obeleženeo trenutkom kada sam odbila da nosim pamučne gaćice sa zekama i ispranim medama i pokazala jasnu spremnost da napupele grudi smestim u prvi grudnjak koji će mi uokviriti figuru. Pratila sam stariju sestru u stopu. Ona je već neko vreme punila žicu za sušenje veša grudnjacima i slip gaćicama koje su, vijoreći se na suncu, označavale i overavale teritoriju ukazujući da tu živi tinejdžerka, zanosna i sa ukusom.

Kada malo bolje pogledate sušilice i žice za veš, biće vam jasno ko živi u toj kući i okakvim ljudima je reč. Jer, rublje govori, priča priču o svojim vlasnicima. Ono pripoveda koliko je često prano, odiše mirisima tela i praška, zna sve o svojoj iznošenosti i upotrebi. Kada ugledate zamuljane, teške obešene gaće ili zgužvane gaćice na štriku, nehajno, bez reda pobacane i obešene, jasno vam je da ih nosi onaj ko ne mari za izgled, kome je rublje samo nevažni komad odeće koji gotovo nikad, u njihovom slučaju, nije izložen pogledima drugih. One sušilice, pak, na kojima veselo podskakuju, uredno i po bojama poređane gaćice i grudnjaci, govore o svojim vlasnicima kojima donje rublje sačinjavaju i udopunjuju karakter, bivaju začin i čine atmosferu.

No, najelegantnije, od svile i najfinijeg pamuka izrađeno, firmirano donje rublje veliča svog vlasnika. Onaj koji kupuje kvalitetno ispod odeće, taj je kvalitetan i uspešan povrh njega. Vlasnik tih filigrantskih komada odeće, zna da rublje čuva tajne i neispričane priče. Kada sebi priuštite kvalitetno donje rublje, pa ga obavijete prijatnim ogrtačem koji ističe vaše najskrivenije žudnje i strast, onda sebi dajete za pravo da tiho, bez žurbe osvajate svakog ko, poput vas, uživa u erotskoj igri rublja koje se nazire, koje nije vulgarno izloženo i u plastici ogrubelo.

Onaj koji razume govor diskretne čipke, mekog ogrtača koji otkriva put i gležnjeve, on zna da je najvažnije šta se nosi ispod haljine, odela, mantila.

U donjem rublju su skriveni obrisi karaktera, galantnosti i putenosti. Telo zaslužuje da bude poštovano jer samo tako može da uzvrati nežnošću i seksipilom.

I zato, na kraju, ja volim Liscu  jer ona, baš kao i ja, voli moje telo, poštuje i razume moj karakter i prilagođava se svakom prevoju, liniji i veličini.

Možda bi, da je bilo Lisce u prošlom veku, kada je moja baka bila živa, i ona bila gospođa i na njivi i u kući. Zato sam povela majku u prodavnice ovog brenda kako bih i njenoj estetici dala karakter i dignitet.

No, ovo je, ipak, priča o Lisci po mojoj meri…