Da biste danas postali javna ličnost dovoljno je da imate lijepe noge, dva broja veće usne ili neke druge atribute, ili da ste nečija miljenica, ocijenila je filozofkinja Mileva Pavlović.

Govoreći o uticaju medija na realnost i društvo, Pavlović je, gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa, istakla da su mediji danas zauzeli mjesto realnosti.

Sve je dopustivo. Što ste grđi – to ste bolji za ekran. Ranije je bilo najmanje što možete da završite fakultet. Bez metode postojanja življenja govora ne možete voditi emisiju ako nemate metodologiju, ali to je sada u teoriji. U praksi je to drugačije, dovoljno je da imate lijepe noge, dva broja veće usne ili neke druge atribute, da ste nekome miljenica i eto vas – vi ste javna ličnost, kazala je Pavlović.

Javne ličnosti su danas, kako je kazala, djevojke i mladići koji su na Instagramu i „koji pričaju bedastoće, besmislice”.

Vi cijeli dan pratite nekoga ko vam govori: „Evo ja sada ulazim u WC hotela”. 90 posto slika je iz WC hotela, praznih restorana. Ne znam šta je tu zanimljivo, istakla je Pavlović.

Sve se, smatra ona, svodi na to treba li ukinuti rijaliti programe.

Ono što nas vraća na pravi put je logika i metodologija posmatranja. Morate da znate zašto nešto nije dobro. Inteligencija ne smije da ćuti, mi nemamo pravo da dozvolimo da prostota zamijeni razumsku rečenicu, što se sada događa, i da se ona kandiduje za nešto što je književni govor, objasnila je Pavlović.

 

Dejan Bjelic 
Jutarnji program RTVCG