Televizijska autorka i profesorka Mileva Pavlović pre sedam godina je sa svojim suprugom uredila životni prostor rezervisan samo za njihove trenutke udvoje u kome vladaju posebna pravila i gde njihova deca iz prethodnih brakova dolaze samo kao gosti

U trosobnom stanu na Čukarici, profesor i TV autor Mileva Pavlović (52) izgradila je svoju oazu ljubavi sa drugim suprugom, preduzetnikom Đokom Januševićem. U šarmantno uređen životni prostor ovaj skladni par uselio se pre sedam godina – kada su obnovili svoju romansu, koju su u martu krunisali brakom. Njihova ljubavna priča imala je nesvakidašnji tok, baš kao što naša sagovornica vodi život u kome ne podilazi standardima koje nameće okolina.

Kada sam se pre dvanaest godina razvela od prvog supruga, za sebe i ćerku Mašu (20) kupila sam stan koji se nalazi u blizini ovog, a u tom trenutku ideja da ću se ponovo udati nije postojala u mojoj glavi. Ali, ljubav me je iznenadila. Pre sedam godina ponovo sam srela sadašnjeg supruga sa kojim sam bila u vezi dve decenije ranije, a koji mi je odmah rekao da više nikada neće da me pusti da odem od njega. To je bio divan predlog, ali sam imala jedan uslov – da naša intima ne remeti život moje, ali ni njegove dve ćerke. Moj predlog bio je da se on doseli blizu nas što je on odmah prihvatio tako da je ovo stan koji zovemo oazom naše ljubavi i u kome vladaju određena pravila – deca nas ovde samo posećuju, u stanu su samo naše fotografije jer oboje imamo domove u kojima vlada porodična atmosfera dok su ovde stvari koje su samo naše kao što su kacige za motore, skije, ronilačka oprema, odela za jedrenje u lov i slično. –  počinje priču Mileva koju smo pitali koliko vremena provodi u svojoj oazi ljubavi:

-Nema pravila i sve zavisi od mojih i Đokinih obaveza. Mislim da je to recept za srećnu ljubav. Ne moramo baš svake noći da spavamo zajedno i da se uvek zajedno budimo tako da se mnogo obradujemo kada možemo da spojimo nekoliko dana koje provedemo ovde. Volim da kažem da smo mi prolaznici ovog stana i da živimo u njemu onda kada smo slobodni.

Profesorka na Fakultetu za poslovne studije i pravo priznaje da je poput većine žena nakon razvoda imala strah da se prepusti novoj ljubavi i da je mnogo puta pomišljala da brak nije za nju.

Jedino lepo što mi se desilo u prethodnom braku jeste rođenje moje ćerke čiji sam potpuni staratelj. Posle tog iskustva bila sam skeptična po pitanju toga da postoji čovek koji će me obožavati, kao i ja njega. Po profesiji sam filozof, pa moje poimanje ljubavi podrazumeva i takve platonske ideje. U početku sam svoju i Đokinu ljubav stavljala na razne testove koji su mi pomogli da shvatim da postoje divni ljudi i da su muškarci divna bića, te da to što nisam imala sreće da sretnem takvog na početku svog života ne znači da ga neću sresti u kasnijoj fazi. Shvatila sam da postoji život udvoje bez prepirki u kome vlada potpuno razumevanje i poštovanje naše dece. Da bismo došli do toga potreban je rad, jer uvek kada su deca iz različitih brakova nije lako pomiriti njihove potrebe, ali smo uspeli u tome  – objašnjava šarmantna televizijska autorka koja priznaje da njena ćerka nije u početku gajila simpatije prema Đoki:

Maša je njega u početku doživljavala kao čoveka koji joj otima majku i strahovala je da će se on useliti u naš stan ili da će ona morati da se odseli kod njega. Tada mi je suprug rekao da moram da joj dam vremena i da ću videti da će popustiti pred ljubavlju i pažnjom – što se zbilja i dogodilo. Uz veliki trud prihvatila je mog novog partera u čemu mislim da je presudilo to što me je ponovo videla srećnu. Jer dok sam bila sama, zaokupljena svojim obavezama i uplašena da li ću moći da obezbedim Maši sve što joj je potrebno, uglavnom sam bila tužna, pa me je ćerka često pitala i zašto se nikada ne smejem – iskrena je Pavlovićeva, koja tvrdi da joj je bilo važno da ćerki priušti najbolje obrazovanje, ali nije zapostavila ni svoje usavršavanje:

Posle razvoda sam odlučila da magistriram i doktoriram kako bih ostvarila svoju želju da budem univerzitetski profesor u čemu sam na kraju i uspela. Sve to usavršavanje, odlasci na naučne skupove i pisanje naučnih radova iziskivalo je ogroman trud, a uz to je i Maša zahtevna ćerka kojoj sam želela da obezbedim da završi inostranu školu, da se bavi sportom i da uči strane jezike. Bilo je perioda u kojima sam bila strašno nervozna jer sam imala mnoge strahove, pošto sam istovremeno bila i otac, i majka i žena koja ne želi da zapostavlja svoje društveno i kulturno biće. Zato sada mogu da vodim mnogo relaksiraniji život koji pozicija univerzitetskog profesora dopušta, a na svoju ćerku koja studira psihologiju sam jako ponosna – iskrena je Mileva koja se danas može pohvaliti titulama filozofa, teoretičara medija, univerzitetskog profesora, TV autora i pisca.

Nekadašnja autorka emisija “Miris žene”, “Neispričane priče”, “Subota pod palmom”, “Lice i naličje”, “Lice i naličje mode” i “Da te pitam?” uskoro se ponovo vraća na male ekrane, ovog puta sa novom emisijom “Život u boji sa Milevom Pavlović”.

-Dvadeset godina bila sam televizijski autor, ali sam odlučila da napravim pauzu kako bih mogla da završim doktorske studije. Smatram da je došlo pravo vreme da se vratim emisijom koja spaja emocije, boje, moju ljubav prema televiziji sa filozofijom… U doba u kome preovlađuju rijaliti programi, mi ćemo se baviti temama koje sve nas tište, ali niko ne priča o njima. Sa pažljivo odabranim gostima govoriću o tome koliko košta sreća, zašto naša deca najduže u Evropi žive sa roditeljima, zbog čega se razvodimo ili zašto je klonirana lepota postala estetski imperativ. “Život u boji sa Milevom Pavlović” prikazivaće se od  septembra i jako se radujem ponovnim druženjima sa TV publikom – objašnjava ova ponosna dama koja nam je za kraj otkrila da sa suprugom ima planove o odlasku u inostranstvo:

Jedan od razloga zbog kog smo se Đoka i ja venčali bio je i praktičan jer planiramo da neko vreme provedemo u inostranstvu, a za poslove kojima se bavimo jako je važno da imamo taj papir. Tako me je on pozvao jedne srede i rekao mi kako bi bilo dobro da budem slobodna u subotu da bismo “skoknuli do matičara”. Venčali smo se samo u prisustvu kumova, nosila sam običnu haljinu i imala sam dva bidermajera pošto sam jedan kupila sama dok mi je drugi donela najbolja prijateljica – priča uspešna profesorka koja sa suprugom planira i romantičnu proslavu sklapanja braka:

Negde oko Nove godine planiramo da odemo na Maldive gde ćemo obnoviti bračne zavete uz sve njihove običaje koji podrazumevaju mnogo cveća i drugih kič detalja.

Ova uspešna žena i njen partner planiraju da se sledeće godine presele u Opatiju, čemu se oboje jako raduju.

Moja pozicija profesora omogućava mi da se sledeće godine preselim u Hrvatsku gde ću provesti neko vreme tokom kog ću redovno putovati u Beograd kako bih držala predavanja studentima. Takođe, izvesno je da će poslovni planovi i mog supruga biti vezani za tu zemlju, pa ćemo ići tamo zajedno. Imamo u planu da živimo i u drugim, nešto daljim državama, ali za sada ništa od toga nije izvesno tako da je rano da govorim o tome – zaključuje Pavlovićeva.

 

Intervju je originalno objavljen 27.06.2018 u magazinu Story
Novinar: Ivana Nikolić
Fotograf: Boško Karanović