Evo je tu… pred nama, nova, darivana, neraspakovana, sveža, mirišljava, sa vidljivim datumom upotrebe, poklon GODINA. Upakovana je tako, da nam treba, tačno, 365 dana da je otvorimo i uživamo u njoj. Naravno, spakovana je i sa uputstvom za upotrebu i sa upozorenjem: „LOMLJIVO-NE TUMBATI“. Sve je na njoj skladno… i kutija i mašna i veličina i kapacitet i boja i miris i stigla je tačno na vreme i mi je dočekujemo uz vatromet, svečana odela i obilne obroke, neradno i paradno.

Ali, avaj, nevolje sa poklonom kreću odmah nakon primopredaje paketa. Neko ga otvara odmah, radoznao ustreptao od želje da vidi šta je u njemu, dok su drugi suzdržani, sumnjičavi, sarkastični i depresivni. Poneki ismejavaju ambalažu, smatrajući da je to samo lepa, šljašteća forma bez sadržine ili sa pretećom i upozoravajućom porukom: da ko otvori, svakakvoj eksploziji se može nadati. Ima i onih sitničavih, koji upoređuju prošlogodišnji poklon sa novim… onih koji u svemu vide pretnju i zaveru i koji će primljenu pošiljku odložiti na policu i dalje se baviti starim, pomalo prašnjavim i bajatim paketom.

A, ja se pitam, zašto smo unapred sarkastični kritičari koji pre primljenog dara polemišu o sadržini i poruci. Zašto, kad se već svačano oblačimo i čestitamo jedni drugima ne pokušamo da se predamo poklon godini i ne posvetimo joj dužno poštovanje. Jer, Nova godina je na sve adrese stigla bitno je da je prihvatimo sa radošću i sa osmehom, kao novu šansu, kao najvredniji dar, jer je vreme najjača univerzalna valuta i nije malo da gratis dobijemo novih 365 dana na blanko i na poverenje. Čovek je blagosiljan ovim darom, na njemu je samo da ga upotpuni, uobliči, prilagodi sebi i uživa u datoj mogućnosti.

Svake nove godine se pitam da li ću znati da cenim ovaj dar sa neba, da li ću umeti da ga pretočim u iskorišćenu šansu ili ću protraćiti vrednost koja mi je podarena, a koja je neprocenjiva, neponovljiva i velika onoliko koliko ja uspem da je nadogradim i oplemenim? Ne znam da li smo svesni da je ovaj paketić koji se isporučuje svakog prvog januara rastegljiv onoliko koliko ga mi pumpamo i naduvavamo, sladak onoliko koliko ga mi šećerimo i grandiozan onoliko koliki su naši individualni kapaciteti? I, ne treba da nas čudi što su tog prvog dana darivanja, paketići iste veličine, a da se nakon narednog perioda povećavaju ili smanjuju, u zavisnosti od naših ambicija, volje ili znanja. U suštini, vrednost ovog poklona zavisi od nas, od naše sposobnosti da od sitnog, upakovanog suvenira, napravimo luksuzan, autentičan i vrednosno bremenit paket koji sadrži sve što želimo, možemo i hoćemo…

I, zato, želim svima nama da otvorimo vrata donosiocu Godine na dar jer je laž da samo deca dobijaju paketiće. Deda Mraz svakom od nas daruje po jedan džakčić mogućnosti, a na nama je da ga pretvorimo u uspešnu godinu realizovanih želja. Zato raspakujte poklon, polako i sa uživanjem, a ujedno i hitro, sa umećem iskorišćavanja šanse, kako ne bi posmatrali druge koji uživaju, dok nama nedostaju makaze da presečemo vrpcu i mašnu…
Srećna nam GODINA NA DAR…