Volim praznike. Obožavam darivanja, poklone, gužve u tržnim centrima, šuškanje kesa punih lepih želja. Volim da mislim o voljenima, čežnjivo čekam da im vidim njihove iskre ljubavi i sreće dok otvaraju prevelike pakete prepune nepotrebnih šareniša i besmislica koji uveseljavaju praznike, čineći ih svečanim i prisnim. Kupujem džempere sa ištrikanim irvasima, crvene kape Deda Mraza, zelene čarape za darivanje i primanje poklona, lilihipe, slatkiše, svetleće balone, ukrase za jelke, mikro novogodišnje aranžmane, spajalice, svečano upakovanu kozmetiku, ogledaca, replike slika, pop art zezalice, lopte, mašnice…Ukratko – sve što nam ne treba, što će sakuljati prašinu nakon praznika i što će završiti u postprazničnim kontejnerima. I, pitam se, čemu sve to?!

Ali odgovor sustiže svaku moju misao protiv darivanja. Potrebni su nam osmesi, kontakt, posete onima kojih smo željni, potrebno nam je da iskažemo i pokažemo ljubav. Zaboravili smo da se grlimo, da skrivamo poklončić iza leđa i predamo ga uz salve smeha zarad njegove besmislenosti, a slatkosti trenutka. Nije bitno da bude velik i skup, treba da bude sitan, a ogroman u utisku, zagrljaju i poljupcima. Iščezle su lepe želje u kontaktu očima, jedno preko puta drugoga. Nestalo je veče u kojem, obučeni u džemperu sa irvasima i kapom Deda Mraza, sedimo u ćošku, držeći se za ruke uz novogodišnju muziku i vino. Nestalo je gostoprimstvo i lepa iskrena reč koja ne mora da se kači na Instagram, koju delite samo sa stvarnim ljudima pred sobom koji su vam došli u goste.

Čeznem za opuštenom porodičnom atmosferom, za prazničnom trpezom oko koje trčkaraju zajapurena deca koja su probala slatko vino. Nedostaju mi moji neuspeli kolači koje uz osmeh i pošalice iznosim na već pretrpanu i korišćenu trpezu. Ušuškala bih se na kauču sa mnogobrojnima koje volim, pred ekranom, žaleći se kako je tesno i uživajući koliko je divno.

I zato pokanjajte sitne, zanimljive i slatke stvari, i ne hajte što su jeftine. Jer najskuplje je da sedite uz bogatu trpezu, sa dijamantskim i luksuznim poklonima koje su vam doturile sekretarice i vozači… a potpuno ste sami. Srećna Nova godina.

 

Originalno objavljeno na portalu: Lepota&Zdravlje, 14. decembra 2018.